Înregistreza domeniu web

Cum se înregistrează un nume de domeniu?

Este absolut necesar un nume de domeniu pentru un site nou. Fără acesta, noul site nu va avea o identitate proprie.
Există multe variante pentru un nume de domeniu, alegerea numelui de domeniu fiind foarte importantă pentru promovarea afacerii și a site-ului.

Generalități

Un nume de domeniu poate fi compus din: subdomeniu, domeniul propriu-zis și extensie (TLD – Top Level Domain), adresa la care poate fi accesat un site fiind de forma: http(s)://[subdomeniu].[domeniu].[TLD], unde http sau https reprezintă un protocol de conectare, diferența dintre cele două protocoale este dată de existența și utilizarea unui certificat de securitate pentru criptarea informațiilor transmise între utilizator și serverul web.

Cum alegem numele domeniului pentru un site?

Câteva criterii de care trebuie ținut cont:
Trebuie să fie

 • Disponibil – domeniile web se alocă, de regulă, conform principiului: Primul venit, primul servit.
  Sunt mari șansele ca altcineva să se fi gândit deja la același nume de domeniu ca și tine!
 • Reprezentativ pentru noul site
 • Ușor de reținut
 • Ușor de scris – de preferință cât mai scurt
 • Accesibil ca preț – există domenii web premium, care pot costa câteva mii bune de euro, dar și domenii ce pot fi obținute gratis sau cu doar câțiva cenți
  Costul anual mediu pentru un domeniu web se situează undeva în jurul sumei de 10€

Înregistrarea domeniului web
Domeniul web se înregistrează prin intermediul unor firme specializate, denumite Registrar, de regulă furnizori de servicii de găzduire web.

Pașii de urmat sunt următorii:

 • Se verifică disponibilitatea. Acest lucru se poate face online și în timp real, direct pe site-ul Registrarului
 • Dacă ați găsit domeniul disponibil, urmați pașii necesari comandării acestuia:» selectați perioada » serviciile conexe (nu sunt obligatorii) » introduceți datele de contact pentru viitorul deținător, administrator, etc. » efectuați plata

Domeniul va putea fi folosit în câteva ore (până la 48) de la înregistrare, fiind necesar acest timp pentru propagarea înregistrării DNS-urilor pe internet.

Dacă apelații la o firmă care face site-uri, aceasta vă va ajuta să alegeți cel mai potrivit nume de domeniu, dar și să-l înregistrați.

1 thought on “Cum se înregistrează un nume de domeniu?

[…] îmi trebuie pentru a face un site? 1 minut ago 0 Cum se înregistrează un nume de domeniu? 2 zile ago 0 Există firme care fac site-uri la comandă 2 săptămâni ago […]

Comments are closed.