nevoie pentru site

Ce îmi trebuie pentru a face un site?

Singurele cerințe absolute pentru a-ți crea un site sunt: timpul, ideea și voința, restul se pot suplini fie cu bani, fie cu mai mult timp, pentru că timpul înseamnă bani!

Să presupunem că există timp și voință, cred că nu s-ar mai fi înfiripat ideea creării unui site dacă cele două cerințe nu erau preexistente, să vedem cum stă treaba cu ideea.

Idea ce a însămânțat dorința de a deține un site este cea care determină pașii ce trebuiesc urmați.

WebsSite-urile se pot cataloga în funcție de utilitate:
– bloguri
– site-uri de prezentare
– site-uri de știri
– site-uri de anunțuri gratuite
– site-uri de socializare
– site-uri de jocuri
– site-uri de streaming audio sau video
– site-uri de găzduire a conținutului pentru download programe, poze, documente, muzică, video etc.
– site-uri de servicii sub formă de aplicație web: facturare, contabilitate, editare etc.

Fiecare astfel de site se pretează a fi construit folosind anumite unelte de programare web sau chiar anumite limbaje de programare.

De exemplu:

poți face un site de prezentare eficient și cu design modern și plăcut folosind doar un editor simplu de text în care scrii cod HTML și CSS, dar nu poți face astfel un blog, de exemplu. Pentru cel din urmă ai mai avea nevoie cel puțin de un limbaj de programare să-ți permită să generezi cod HTML dinamic astfel încât să poți reîmprospăta meniurile și alte elemente ale paginilor deja existente imediat ce ai adăugat un articol nou, altfel, după nici 10 postări noi capitulezi în încercarea de a actualiza și conținutul mai vechi, iar dacă nu o faci, nici articolul cel nou și actual nu va avea vizibilitate pe internet!

De ce are nevoie un site pentru a funcționa?

  • Domeniu Web – o adresă ușoară la care să poată fi acceat. Se poate și fără … dar mai bine nu!
  • Un server care să-i găzduiască conținutul. Serverul este un calculator ce trebuie ținut pornit și conectat la internet atât timp cât vrem ca site-ul să fie vizibil, adică non-stop. O cerință simplă, dar prea costisitoare pentru un om de rând.

    Există firme specializate care oferă servicii de găzduire web. Au niște calculatoare specializate pentru a funcționa ca și servere de internet, au infrastructura necesară pentru a asigura conectarea lor neîntreruptă la internet și le închiriază în totalitate sau doar o parte a funcționalității lor pentru sume accesibile

  • Conținutul – informația ce trebuie prezentată – Cea mai răspândită practică în realizarea site-urilor și cea mai avantajoasă în același timp, este aceea de a instala pe serverul web o aplicație de găzduire a conținutului (CMS). Cel mai răspândit CMS la ora actuală este WordPress-ul: gratuit, ușor de învățat, ușor de modificat.

    T’ai speriat?

    Lasă pe altcineva să-ți facă site-ul!. Tu, folosește-ți timpul așa cum știi mai bine și vei economisi suficient încât să nu regreți că ai dat bani alt-cuiva pentru a-ți face site-ul!